Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Strålskydd

Strålskyddsberedskap

Avdelningen har uppgifter inom den nationella såväl som den regionala beredskapen mot kärnenergiolyckor och andra radiologiska nödsituationer.

På den nationella nivån har avdelningen avtal med Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) om att utföra olika typer av mätningar i händelse av en inhemsk eller utländsk kärnenergiolycka eller dylikt som resulterar i utsläpp av radioaktiva ämnen. På den regionala nivån har avdelningen ett samarbete med länsstyrelsen i Hallands län för att kunna vara till hjälp vid en olycka vid kärnkraftverket i Ringhals. Uppgifterna består i att utföra personmätningar och informera vid de mottagningsplatser som används vid utrymning, samt att bistå med indikeringsledare vid länsstyrelsens ledningscentral. Indikeringsfunktionen innebär att dirigera mätpatruller samt att ta emot och värdera mätresultat, vilka sedan ligger till grund för beslut om åtgärder.

Om strålning

(Följande text är inhämtad från SSMs hemida, där det även finns mer information om strålning och strålskydd)

I människans naturliga miljö har det alltid funnits strålning. Den kommer från rymden, solen och från radioaktiva ämnen i marken och i din egen kropp.

Under det senaste seklet har människan utvecklat metoder för att skapa och dra nytta av strålning inom forskning, sjukvård och industri, till exempel genom att använda röntgenteknik och genom att använda uran i kärnkraftsreaktorer. Strålningen kan vara till nytta för dig, men den kan också skada dig.

Olika typer av strålning har olika egenskaper

Strålning kan delas in i joniserande och icke-joniserande strålning. Joniserande strålning är så energirik att den kan rycka loss elektroner från de atomer som den träffar och förvandla dem till positivt laddade joner, jonisering. Exempel på joniserande strålning är röntgenstrålning och strålning från radioaktiva ämnen.

Energin hos icke-joniserande strålning som optisk strålning och elektromagnetiska fält är inte lika stark som hos joniserande och kan därför inte jonisera material. Exempel på icke-joniserande strålning är strålning från solen och elektromagnetiska fält, exempelvis genom radiovågor från mobiltelefoner och magnetfält från kraftledningar och olika apparater.

 

Kontaktinformation

Avdelningen för Radiofysik

Gula stråket 2B, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45, Göteborg

Besöksadress:
Radiofysikhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Strålsäkerhetsexpert

Mats Isaksson
Professor/sjukhusfysiker
Tel: +46 31 34 23849

Sidansvarig: Johan Spetz|Sidan uppdaterades: 2016-03-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?