Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utveckling och applicering av metoder för optimering av röntgenundersökningar

Projektbeskrivning

Detta forskningsfält utgörs av ett stort antal forsknings- och utvecklingsprojekt med det gemensamt att de syftar till förbättrad diagnostisk information och/eller minskad stråldos inom röntgenverksamheter. Flera olika projektledare är involverade och totalt är ett femtontal medarbetare vid Avdelningen för radiofysik (Göteborgs universitet) och Medicinsk Fysik och Teknik (MFT) (Sahlgrenska Universitetssjukhuset) forskningsaktiva. Som exempel på projekt kan nämnas utveckling av VGC-analys för bildkvalitetsvärdering, mjukvaran ViewDEX för bildgranskningsstudier och metoder för simulerad dosreduktion. Verktygen används för utvärdering och optimering av både konventionella röntgenundersökning och CT-undersökningar. Ett större projekt är ägnat enbart åt utvärdering och optimering av lungtomosyntes, en röntgenteknik för snittavbildning av lungan med väldigt låg stråldos som har funnits i snart ett decennium på Sahlgrenska Universitetssjukhuset men som ännu är oetablerad i många länder. Tomosyntesprojektet berör införandet av tekniken ur flera olika aspekter – arbetet med nödvändig metodutveckling bedrivs av MFT och Avdelningen för radiofysik, appliceringen av dessa metoder och den kliniska utvärderingen sker i samarbete med radiologi och lungmedicin och inlärningsproblematiken utvärderas och hanteras tillsammans med pedagoger och utbildningsforskare inom ramen för LETStudion.

Aktuellt inom projektet

Patrik Sund har helt nyligen (25/9 2015) disputerat på en avhandling om hur man bör kalibrera diagnostiska monitorer för att på bästa sätt anpassa bildvisningen efter det mänskliga synsystemets begränsningar. Tomosyntesprojektet har precis utökats till att undersöka användningen av tekniken för avbildning av andra delar av kroppen än lungan. Främst är det skelettet som är av intresse, och till en början har fokus legat på bröstryggsundersökningar. Ett nystartat projekt syftar till att undersöka i vilken utsträckning användningen av dual energy-CT kan leda till säkrare definition av målområde och minskad normalvävnadskomplikation vid strålbehandling av patienter med metallimplantat/amalgamfyllningar.

Kommande studier

Ett utbildningsinriktat projekt adresserar de strålskyddsutmaningar som uppstår i teknikintensiva komplexa miljöer när personer ovana vid joniserande strålning tvingas ta hänsyn till de risker denna strålning innebär. Denna situation uppstår t ex i hybridsalar (kombinerade operationssalar och röntgenrum), när operationspersonal deltar i interventionella röntgenprocedurer. Bild- och interventionscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (BoIC) kommer att innehålla ett flertal hybridsalar och i samband med att BoIC tas i drift kommer en hel del av de problem rörande strålskydd i komplexa miljöer som analyserats att aktualiseras och nya metoder för att hantera dessa utmaningar kommer att behöva utvecklas.
 

Publikationer

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

Projektledare

Magnus Båth
Universitetslektor/1:e Sjukhusfysiker

Angelica Svalkvist
Forskare/Sjukhusfysiker

Charlotta Lundh
Forskare/Sjukhusfysiker

Lars Gunnar Månsson
Docent/1:e Sjukhusfysiker

Anne Thilander Klang
Docent/1:e Sjukhusfysiker

 

Sidansvarig: Johan Spetz|Sidan uppdaterades: 2015-10-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?