Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Strålskydd vid katastrofmedicinska insatser (RFA420) 7,5 hp

I kursen behandlas olika aktörers uppgifter från skadeplats till akutmottagning och eventuell specialistvård. Du får också lära dig hur man utför mätningar för att avgöra om en person är kontaminerad med radioaktiva ämnen, samt hur personsanering går till. Vi arbetar med instuderingsuppgifter utifrån den europeiska handboken för triage, monitering, personsanering och behandling (TMT Handbook) och genomför demonstrationer och rollspel med inblandade aktörer. Du får också bekanta dig med retrospektiva dosimetrimetoder vid akuta fall, t.ex. biodosimetri och olika interndosimetriska metoder. Kursen innehåller också praktisk övning av personsanering vid akutmottagning, samt laborationer om provmätning, interndosimetriska beräkningar och uppskattning av externdos.

Kursen är nätbaserad med 3 fysiska träffar (totalt 5 heldagar). Examinationen sker genom inlämningsuppgifter och redovisningar.

Den första träffen består av en dag med introduktionsföreläsningar och allmän kursinformation. Den andra träffen är kombinerad med en fortbildning för sjukhusfysiker och ges under tre dagar i Linköping, i samarbete med Linköpings universitet och Katastrofmedicinsks centrum. Till denna träff kommer föreläsare från de olika aktörer som är involverade i det medicinska omhändertagandet. Den tredje träffen är ett avslutande examinationsseminarium.

Kursen ges nästa gång höstterminen 2017.

Kursinformation från Göteborgs universitets kurskatalog

Kursansvarig: Mats Isaksson (e-post)

 

Bilder av: Marie Carlsson

Sidansvarig: Johan Spetz|Sidan uppdaterades: 2017-02-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?