Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Detektorer och mätmetoder inom strålskydd och beredskap (RFA430) 15 hp

I denna kurs om detektorer och mätmetoder för joniserande strålning får du lära dig och hur olika detektortyper fungerar i olika sammanhang, och om hur du väljer rätt detektor för uppgiften. Du kommer också att få praktisk erfarenhet av hur de vanligaste indikeringsinstrumenten inom strålskydd och beredskap fungerar.

Denna kurs består av två delar, där den första delen behandlar teorin bakom olika strålningsdetektorers karakteristik och ger en kortfattad beskrivning hur dessa material idag kombineras med modern elektronik för att få ut optimal prestanda. Den andra delen utgörs av ett antal praktiska laborativa moment under tre dagar, dels i en strålningsmiljö som representerar en kärnteknisk anläggning, dels i en fältmässig miljö för att lokalisera, identifiera och kvantifiera strålkällor. Indikering av olika exponeringssituationer och strålningsmiljöer kräver varierande typer av detektorer, och i denna kurs får du en orientering om instrumentens olika tillämpbarhet i viktiga scenarier.

Kursen är nätbaserad med 4 fysiska träffar (totalt 8 heldagar). Examinationen sker genom inlämningsuppgifter och redovisningar.

Den första träffen består av en dag med introduktionsföreläsningar och allmän kursinformation. Den andra och tredje träffen är kombinerad med en fortbildning för sjukhusfysiker och ges under tre dagar i Göteborg respektive Barsebäck. Den tredje träffen är ett avslutande examinationsseminarium.

Kursen ges nästa gång höstterminen 2017.

Kursinformation från Göteborgs universitets kurskatalog

Kursansvarig: Mats Isaksson (e-post)

Bild av Christian Bernhardsson

Bilder av: Mats Isaksson

Sidansvarig: Johan Spetz|Sidan uppdaterades: 2017-02-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?