Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Legitimation

Efter avslutad utbildning kan man ansöka om legitimation som sjukhusfysiker.

Ansökan skickas till socialstyrelsen, som är den myndighet som utfärdar legitimationen. Ansökningsblankett och ytterligare information hittar du på socialstyrelsens webbsida. Här hittar du också kompetensbeskrivning för sjukhusfysiker. Observera att examensbevis ska bifogas ansökan till socialstyrelsen.


 

Kravet på legitimation fastställs i lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (SFS nr: 1998:531). I lagen ges bestämmelser om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område när det gäller t.ex. skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonal samt behörighets- och legitimationsregler.
 


 

Beträffande behörighets- och legitimationsregler (3 kap.) säger lagen att "Den som i enlighet med vad som anges i nedanstående tabell har avlagt högskoleexamen eller har gått igenom utbildning och som, i förekommande fall, fullgjort praktisk tjänstgöring skall efter ansökan få legitimation för yrket." (2 §) Tabellen som avses innehåller bl.a. yrkestiteln sjukhusfysiker och specificerar att kravet för legitimation är sjukhusfysikerexamen.

Yrkestiteln sjukhusfysiker är en s.k. skyddad yrkestitel, vilket innebär att endast den som har legitimation för yrket får använda sig av titeln (inget hindrar dock att arbetsuppgifterna utförs av en icke-legitimerad person). Detta skiljer sig från t.ex. apotekare, barnmorskor och läkare, där legitimationen innebär ensamrätt till yrket, dvs. endast den som har legitimation får utöva yrket.

Legitimationen regleras också av förordning om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (SFS nr: 1998:1513), där det sägs att ¿För tiden fram till och med den 31 december 2008 skall äldre akademiska examina med fullgjord grundutbildning i radiofysik tillsammans med verksamhet som sjukhusfysiker anses likvärdiga med sjukhusfysikerexamen vid ansökan om legitimation som sjukhusfysiker.¿ (3 kap. 6 §) Denna bestämmelse har tillkommit för att likställa mångårig yrkeserfarenhet med den nya sjukhusfysikerexamen. I samma paragraf sägs också att Socialstyrelsen har möjlighet att ge ut ytterligare föreskrifter om kompetenskrav för sjukhusfysiker. Kompetensbeskrivningen finner du på socialstyrelsens webplats (se länk i början av denna sida).

Kontaktinformation

Avdelningen för Radiofysik

Gula stråket 2B, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45, Göteborg

Besöksadress:
Radiofysikhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Studierektor

Magnus Båth
Professor/1:e sjukhusfysiker

Sidansvarig: Johan Spetz|Sidan uppdaterades: 2013-06-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?