Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är en sjukhusfysiker?

Sjukhusfysikern är hälso- och sjukvårdens expert på strålning och har viktiga uppgifter inom bl.a. strålbehandling och bildgivande medicinsk diagnostik.

Inom dessa båda tillämpningar arbetar sjukhusfysikerna med att t.ex. medverka till att patienter vid strålterapi får en bestrålning som ger optimal behandling, respektive att stråldoserna reduceras så långt som möjligt vid bildgivande diagnostik. Sjukhusfysikern arbetar också med strålskydd för patienter och personal och har även till uppgift att utbilda och informera. Informationen kan gälla undersöknings- och behandlingsmetoder, deras förväntade nytta och risker för biverkningar, och vända sig till patienter och närstående. Verksamheten bedrivs alltså i nära samarbete med annan sjukvårdspersonal och i viss utsträckning även med patienten. Ofta finns också möjlighet att delta i forsknings- och utvecklingsarbete.

För flertalet av tillämpningarna av strålning inom hälso- och sjukvården har strålskyddsinstitutet utfärdat föreskrifter om att sjukhusfysiker ska vara en del av verksamheten. Tillsammans med kravet på legitimation för att kunna vara anställd som sjukhusfysiker medför detta att sjukhusfysiker är en grupp som är av stor betydelse för sjukvården. Legitimationen utfärdas av socialstyrelsen och för att bli legitimerad sjukhusfysiker krävs sjukhusfysikerexamen. Ytterligare information om legitimation och examen finns i menyn till vänster.

Utbildningen till sjukhusfysiker ger gedigna kunskaper och färdigheter inom strålskydd, strålningsfysikalisk mätteknik m.m., något som efterfrågas även inom andra verksamheter, t.ex. miljö- och strålskyddsmyndigheter, kärnkraftsindustrin eller medicintekniska företag.

Trots att utbildningen i radiofysik kan tyckas smal och specialiserad kan den alltså tillämpas inom många olika verksamheter. På ett spännande sätt kombineras fysiken och matematiken med medicinen och biologin till ett tvärvetenskapligt ämne med stor bredd.

Kontaktinformation

Avdelningen för Radiofysik

Gula stråket 2B, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45, Göteborg

Besöksadress:
Radiofysikhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Studierektor

Magnus Båth
Professor/1:e sjukhusfysiker

Sidansvarig: Johan Spetz|Sidan uppdaterades: 2007-03-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?